Patapievici nem szereti a természetfilmeket

Olvasgatom H. R. Patapievici könyvét (Omul recent) és most már végképp meg vagyok győződve, hogy ez a könyv is a könyvespolcnak az “igy irtok ti” részére tartozik. Ha igy folytatja a tag, nemsokára eljöhet Ámerikába teleevangelistának. Azzal semmi bajom, hogy nem szereti a posztmoderneket, de számára minden és mindenki, aki nem 100%-ban követi a keresztény ideológiát, s annak is az ortodox vagy legalábbis katolikus változatát, az “om recent”-nek számit, és emiatt el van veszve. Tipikus “aki nincs velem, az ellenem van” – jelenség: mindenki, aki másképp gondolja, mint ő, az az “om recent”, az “om obisnuit” kategóriába tartozik, a modernitás – posztmodernitás tipikus képviselője, aki tévét néz, nem olvas (vagy felületesen olvas), nem hisz Istenben, relativista, müveletlen, materialista, stb., stb. Mikor valaki egy passzusban támadja az Animal Planet tévécsatornát és Susan Sontag-ot, az biztos jele annak, hogy nem egy kiváló filozófusról meg esszéistáról van szó (mint ahogy eddig hittem), hanem egy olyan valakiről, aki a világot teljesen egyoldalúan, egy transzcendentális szürőn keresztül látja, és soha fel se merül benne, hogy a “van Isten” alapállás egyáltalán megkérdőjelezhető. Ime egy jellegzetes idézet:

Cînd şi-au început predicaţia pseudo-religioasă pe la începutul anilor ’60, ecologiştii radicali postulau în mod revoluţionar că omul este egal şi în rînd cu toate celelalte animale. Astăzi, ecologiştii moderaţi şi publicul iubitor de animale iau ca de la sine înţeles faptul că, în fond, omul este inferior animalelor. Spre pildă, filozofia popularului canal TV Animal Planet este succint şi definitiv exprimată prin sloganul care însoţeşte una dintre numeroasele sale reclame ideologice în favoarea panteismului, politeismului, reîncarnării, sincretismului religios asiatic etc. – “animals are better than humans”. Potrivit ideologiei naturaliste a outrance pe care aceşti neo-păgîni (de fapt atei de tip New Age) o profesează, omul este răul naturii – în acelaşi fel în care Susan Sontag considera că “rasa albă” este cancerul umanităţii.

Crocodile Hunter“-t (aki méltán tekinthető az Animal Planet-mentalitás – ha van ilyen – legismertebb képviselőjének) ateista, keresztényellenes, New Age “újpogánynak” tekinteni enyhén szólva túlzás. Ez már az amerikai fundamentalista keresztények túlzásaira emlékeztet, akik a Harry Potter könyveket meg filmeket tartják keresztényellenesnek és minden rossz hordozójának (további olvasnivaló erről itt található). Susan Sontagnak pedig édeskevés köze van az Animal Planet-hez. Legfeljebb annyi, hogy Patapievici egyformán utálja őket.

Ugyancsak H.R. Patapievici ir az új 22-ben a Szabad Európa rádió megszüntetéséről. Itt sem hagyja ki az alkalmat, hogy kedvenc ideológiáját és “filozófusát” emlegesse:

Ceea ce mi se pare extraordinar in succesul de durata al actiunii postului de radio Europa Libera este ca ideea care a inspirat munca atator oameni, atat de multi ani si cu atatea sacrificii, nu a fost nici economica, nici comerciala si, in fond, nici politica – a fost una de natura morala: ideea simpla ca adevarul trebuie rostit in mod public, iar acesta, in cele din urma, va sfarsi prin a elibera societatea atat de tiranii ei, cat si de propriile-i abisuri. Nu va suna cunoscut acesta adagiu? “Si veti cunoaste adevarul, iar adevarul va va face liberi!” – aceasta vorba, potrivit Evangheliei dupa Ioan 8, 32, a fost rostita chiar de Iisus Hristos. Nu este extraordinar ca ideea care prin lucrarea Europei Libere a dislocat, rasturnat si distrus comunismul reprezinta una din cele mai pretioase mosteniri ale crestinismului universal?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s