Egy kis tudomány a Korunkban

A Korunk új számának témája: “A háló tudománya – művészetek hálója”. A szerzők között olyanok szereplenek, mint Vicsek Tamás és Néda Zoltán. Jó jel — reménykedjünk, hogy a sok megszokott posztómodernkedés mellé egyre több ilyesmi fér majd be. Néda Zoltán a Pareto-törvényről ír. Képletek is vannak benne. A Korunkban! Képletek! Végre.

Persze ha valakit igazán érdekel a “hálók tudománya”, akkor legjobb, ha elolvassa Barabási Albert-László könyvét. Valóban jó és érdekes. Az más kérdés, hogy egy kicsit túlzásnak tartom ezt egy új tudományágnak nevezni. És az is más kérdés, hogy néha kezdenek az idegeimre mennek a log-log diagramok, különösen geológiában, mikor olyanok alkalmazzák és elemzik a végtelenségig, akik sem statisztikát, sem fizikát nem tudnak. Néha geológiát sem. Erről itt, itt, és itt lehet többet olvasni.

3 thoughts on “Egy kis tudomány a Korunkban

  1. Kedves Zoltán!Magam is meglepődtem első látásra amikor a Korunknak a megfelelő számában (amelyre amúgy te hívtad fel a figyelmem a blogodon keresztül és ezt ezúttal is köszönöm) a hálózatokról láttam egy teljes lapszámot. De ha egy kicsit elgondolkozol azon, hogy manapság nagyon divatos a mi pocsolya Erdélyünkben unos untalan azokról beszélni, akik messzire jutottak, akkor nem is lepődsz meg annyira. Ettől eltekintve azért érdekes ez a Korunk szám, mégha Barabási könyvét szásszor izgalmasabbnak is vélem, mint a lapszám megannyi cikkét.

  2. Lolka — kösz a kommentárt. Egyetértek, hogy a Barabási könyve megéri a Korunk eddigi összes lapszámát. Azt viszont nem látom nagy problémának, ha Erdélyben unos-untalan azokról beszélnek, akik messzire jutottak. Egyrészt azért, mert olyanok is vannak, akik fizikailag ugyan Erdélyben vannak, de szellemileg messzire jutottak; másrészt, mert manapság a földrajzi távolság lassanként a kisebb akadálynak számít.

  3. Zoltán!Azt hiszem nem voltam elég világos vagy túl messze vagy Erdélytől és nem érzed/érezheted a dolog savát azaz: miközben Erdélyben néha/sokszor divat felkapni egy személyt aki sokra vitte (függetlenül attól, hogy itt vagy máshol él; a messzire jutottat a múltkorjában elvont értelemben használtam!!!) és állandóan valahogy visszatérni rá, addig a tudományos ismeretterjesztésre vagy éppen az utánpótlás nevelésre, az utánpótlás sokat igérő személyeinek a felkarolására jó ha zéró, de sokszor minusz végtelen figyelem irányul.Azért ez mondjuk Az Egyesült Királyságban nincs éppen így…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s